Articulatii toracelui, Generalitati


Cum se trateaza artroza articulatiilor costal-vertebrale - Cot

Este alcatuit din 30 de piese osoase, legate intre ele prin articulatiile toracelui. Rolul lor este de a asigura rezistenta si elasticitatea necesara functiei de protectie si mecanicii respiratorii.

  • Articulatiile toracelui: costovertebrale, sternului, cutiei toracice : Sistemul osos
  • Tratamentul plasmolifting al artrozei genunchiului
  • Cum se tratează osteochondroza articulației umărului cu unguente

Dupa dispozitia lor, se pot imparti in: grupul posterior articulatiile coastelor cu vertebrele- articulatiile costovertebrale. Cele doua fetisoare articulare formeaza intre ele un unghi diedru si sunt acoperite de un strat subtire fibrocartilaginos. Fac parte articulatii toracelui categoria diartrozelor e.

articulatii toracelui

Sunt prevazute cu o capsula si ligamente intra si extraarticulare. Sunt articulatii de tip diartroze iforme. Articulatiile costovertebrale permit realizarea miscarii de rotatie a coastei fata de un ax care trece prin colul coastei.

articulatii toracelui

Suprafetele articulare sunt acoperite de tesut fibrocartilaginos si sunt prevazute cu capsula si ligamente. Aceasta unire este articulatii toracelui prin continuarea periostului articulatii toracelui pericondrul. Cartilajele sunt unite cu extremitatile vertebrale prin membrane situate in ul muschilor intercostali: membrana intercostala externa si interna.

  • Toracele | Anatomie si fiziologie
  • Articulația cotului doare după impact
  • Dureri articulare brațe umerilor

ArticulatIile condrosternale - cartilajele coastelor adevarate sunt unite cu marginile sternului prin intermediul unor articulatii e. Sternul prezinta scobituri in unghiuri diedre, in care intra cartilajele cu capetele in colturi corespunzatoare acestor unghiuri.

Cele doua fetisoare articulare formeaza intre ele un unghi diedru si sunt acoperite de un strat subtire fibrocartilaginos. Fac parte din categoria diartrozelor plane. Sunt prevazute cu o capsula si ligamente intra si extraarticulare. Sunt articulatii de tip diartroze planiforme.

Articulatiile sunt intarite de doua ligamente radiate: unu. Se numesc astefel pentru ca au forma unor evantaie care se intind intre partea anterioara si respectiv posterioara a articulatiei si stern.

articulatii toracelui

ArticulatIile intercondrale - cartilajele 8,9 si 10 sunt articulate prin extremitatile lor anterioare formand marginea toracelui.

Cartilajele 6,7,8 si 9 sunt unite intre ele si prin partea lor mijlocie.

articulatii toracelui

Mijloacele de unire sunt reprezentate de pericondrul care trece de pe un cartilaj pe altul si cateva fascicule fibroase care unesc fetele anterioare a doua cartilaje vecine. Sunt reprezentate de doua articulatii: Articulatia sternala superioara - leaga corpul cu manubriul sternal. Este o articulatie de tip simfiza.

articulatii toracelui

Intre fetisoarele de pe extremitatea manubriului sternal si partea superioara a corpului sternului exista un fibrocartilaj cu valoare de ligament interosos. El adera de suprafetele osoase.

Sus Costocondrita este un proces inflamator, dar de obicei nu are o cauza definita. Traumele minore repetate ale peretelui toracic sau infectiile respiratorii virale pot determina de obicei durere toracica datorita costocondritei. Ocazional, costocondrita este rezultatul unei infectii bacteriene care apare la persoanele care folosesc droguri cu injectare intravenoasa sau la persoanele care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul toracelui.

Periostul se continua de pe manubriul sternal pe corp; Articulatia sternala inferioara - leaga corpul sternului de procesul xifoid printr-un ligament interosos si periost. Ambele articulatii au o durata limitata: cea inferioara se osifica intre ani, cea superioara se osifica mai tarziu.

SISTEMUL ARTICULAR. SISTEMUL MUSCULAR

In cursul miscarilor toracelui se observa succesiunea ritmica a doua momente: dilatarea, care corespunde inspiratiei si revenirea ce corespunde expiratiei. Miscarile coastelor sunt de doua feluri: de ridicare si de coborare. Miscarea de ridicare este asociata cu aceea de proiectie inainte a coastelor, ceea ce are drept urmare marirea diametrului sagital al toracelui.

articulatii toracelui

Miscarea de coborare a coastelor antreneaza efecte inverse Alte materiale medicale despre: Sistemul osos.