Anemie articulară


Adresa de e-mail a destinatarului X Artrita reumatoida este o boala autoimuna sistemica ce afecteaza articulatiile.

Formular de căutare

In aceasta boala, sistemul imunitar secreta anticorpi si ataca invelisul protector si lichidul sinovial al articulatiilor. Acest fenomen determina umflarea, rigidizarea si durerea de la nivelul articulatiilor.

In plus, sistemul imunitar poate afecta si cartilajul si unele organe, precum inima, ochii si vasele de sange.

In ultima instanta, artrita reumatoida cauzeaza leziuni permanente, dizabilitati si anemie. Anemia este caracterizata prin scaderea numarului de globule rosii.

anemie articulară

Acestea transporta oxigenul prin corp, iar scaderea numarului lor duce la slaba oxigenare a tesuturilor. Globulele rosii sunt produse la nivelul maduvei osoase, iar o cauza a anemiei poate fi scaderea producerii lor la acest nivel.

Aspectele anatomo-patologice sunt reprezentate de:

Anemie articulară este o proteina complexa bogata in fier si reprezinta cea mai importanta componenta a globulelor rosii din sange, numite hematii sau eritrocite. Atunci cand cantitatea de hemoglobina scade, tesuturile sunt insuficient oxigenate.

anemie articulară

In cele mai multe cazuri, anemia nu pune viata in pericol, insa, in unele cazuri, poate fi fatala daca nu este tratata. Care este legatura dintre artrita reumatoida si anemie? In cazul afectiunilor inflamatorii cronice, precum artrita reumatoida, apare un anumit tip de anemie.

anemie articulară

Insa, artrita reumatoida anemie articulară fi asociata si cu anemia aplastica boala rara, cauzata de o scadere a numarului tuturor tipurilor de celule sangvine produse de maduva osoasa sau cu anemia feripriva cauzata de un deficit de fier. Atunci cand artrita reumatoida este activa, raspunsul autoimun cauzeaza inflamatia articulatiilor si a altor tesuturi.

anemie articulară

Inflamatia scade productia de globule rosii, prin intermediul unei proteine ce inflenteaza negativ modul in care corpul utilizeaza fierul. De asemenea, inflamatia poate sa afecteze si producerea de eritropoietina, hormon ce controleaza productia de globule rosii. Pe langa aceste mecanisme, anemia poate aparea in artrita reumatoida ca si reactie adversa la medicamentele folosite pentru tratarea acesteia. Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum acetaminofenul, naproxeul si ibuprofenul, pot cauza sangerari digestive la nivelul stomacului sau al tractului digestiv.

Pierderea de sange este asociata cu anemia si poate fi tratata prin transfuzii de sange, precum si prin tratarea cauzei de sangerare digestiva.

Sindromul Majeed este o boală genetică rară. Boala este foarte rară și a fost descrisă numai la familii cu origine în Orientul Mijlociu Iordania, Turcia. Boala este cauzată de mutații ale genei LPIN2 pe cromozomul 18p, genă care codifică o proteină numită lipin

In plus, antiinflamatoarele nesteroidiene artroza osteoporoza afecta si ficatul, locul in care fierul absorbit din alimente este stocat si eliberat pentru folosirea ulterioara.

Si medicamentele antireumatice pot afecta ficatul si pot determina aparitia anemiei.

Consecinţe Poliartrita reumatoidă netratată are consecinţe grave asupra sănătăţii. Poţi evita aceste potenţiale complicaţii printr-un diagnostic precoce şi prin tratarea timpurie a bolii, însă nu uita că este important ca medicul tău să te monitorizeze cu regularitate.

Daca suferiti de artrita reumatoidaeste indicat sa efectuati analize de sange in mod frecvent, recomandate de medic. Cum se diagnosticheaza anemia? Diagnosticul de anemie se poate pune atat clinic, pe baza simptomelor, cat si a testelor de sange. Anemia ce apare in artrita reumatoida este, de obicei, usoara si poate sa nu cauzeze simptome.

  1. Aspectele anatomo-patologice în poliartrita reumatoidă
  2. Cum să scapi definitiv de durerile articulare
  3. Anemia si artrita reumatoida. Ce legatura exista - Farmacia Ta - Farmacia Ta
  4. Genunchii și articulațiile rănite decât pentru a trata Adresa de e-mail a destinatarului X Artrita reumatoida este anemie de deficit articular boala autoimuna sistemica ce afecteaza articulatiile.

In acest caz, este anemie articulară un set de analize de sange pentru a confirma diagnosticul de anemie. Examenul clinic, efectuat de medic, consta in ascultarea inimii si a plamanilor, precum si in palparea ficatului si a splinei.

anemie articulară

Analizele de sange care pot ghida diagnosticul de anemie cuprind: Nivelul hemoglobinei Numararea reticulocitelor acestea reprezinta globule rosii nematurizate Feritina serica masoara cantitatea de proteina ce stocheaza fierul Fierul seric masoara cantitatea de fier din sange.

Nota pentru articolul «Anemia si artrita reumatoida. Ce legatura exista»

  • Bolnava în vârstă de 75 de ani a urmat tratament de fond cu săruri de aur doza maximă permisă, evoluţia a fost lentă, progresivă.
  • Aspectele anatomo-patologice în poliartrita reumatoidă - Anemie articulară
  • Cauza durerii în articulațiile rinichiului